Concluziile unei zile

De multe ori ma privesc de parca as juca un film si rostesc replicile asemenea unui actor care joaca potrivit rolului si replicilor deja scrise pentru el. Uneori imi vine sa cer celui cu care discut sau ilustrei societati in care ma invart manualul cu replici potrivite acelei situatii. Tu mi-ai zis ca X cu Y s-au intalnit si au zis sau facut nu stiu ce chestie, eu trebuie sa ma prind ce trebuie spun in acea situatie. E asa, ca un test de perspicacitate. Daca m-am prins de poanta zilei, primesc un zambet sau o replica isteata. Daca nu, urmeaza lamuriri sau eventual mistouri.
Orice alternativa as alege, dupa o replica stiti ce urmeaza? O alta replica. Si apoi o alta replica. Pana la sfarsitul lumii ne vom da replici unii altora. Dupa aceea o sa vina cineva si o sa spuna ca replica lui X e mai misto decat replica lui Y, drept pentru care acest cineva decide sa continue schimbul de replici cu X sau cu Y. 
Cand cineva se naste, aplicam replicile standard acestei situatii. La boala, deces, nunta, pahar de vorbe, avem la dispozitie un evantai de replici pe care le putem oferi si un evantai de raspunsuri pe care le putem oferi.

Pe undeva apar niste emotii care influenteaza schimbul de replici dintre oameni. Daca ai bafta si inspiri simpatie, obtii chestii concrete si avantaje, daca nu, zat d-aici. 
Viata noastra, un schimb de replici dincolo de care nimeni nu stie ce urmeaza. 
Si cand aceste ganduri triste ma impresoara si constientizez ca altceva decat sa ascult toata viata o sumedenie de replici nu am, ma duc leila prin oras si imi iau pantofi noi de piele si lac, precum azi. Si casti de bagat in tableta, ca deja stiu desenele pe de rost. Si sosete negre, ca sa se asorteze cu pantofii. Si doua tricouri faine tare cu cranii, asa ca de Postul Pastelui.
– Ce vrea sa insemne cele doua cranii in Postul Pastelui?, suna amenintator intrebarea.
– Inseamna doua tricouri, a fost replica mea. 
Ma gandesc sa-mi iau telescop pentru observatii si astrofotografie, de mult vreau sa stiu cum voi arata dupa ce nu voi mai fi om si nici macar atom terestru. E cam scump, dar ma roade mult problema aceasta, de mult. Ceva idei, ceva amatori priceputi pe aici?