Sa facem

Buna ziua. Asteptam sa fiarba apa de cafea si nu stiam ce-mi lipseste: nu ma lovisem cu capul de para, o fi o exceptie de bun augur pentru un articol mai inspirat azi?
Cat de frumos suna muzica greceasca veche! Apropo, voi scrie peste cateva randuri despre o carte deosebita, Terapeutica bolilor spirituale de Jean-Claude Larchet aparuta la editura Sophia. Stiti ca acest cuvant grecesc inseamna intelepciune, iata ce frumos arata scris in aceasta limba: Σοφία.
Sa facem
Nu-mi plac prea mult planurile, mai mult actiunea. Fac alergie la sa facem-ul doar din gura. Am trait ieri o emotie rara cand i-am auzit pe viitorii nostri nasi, niste tineri vulnerabilizati si ei de boli ca si noi, hotarand pentru mine cu autoritate  ca vom merge si vom rezolva cat se poate necazul meu cu durerile de coloana. Intelegeti? Sunt daruita cu prietenia pretioasa a unor oameni marinimosi sufleteste (si nu numai) care-si asuma remedierea posibila a situatiei mele. Cand sotul meu propune sa facem un lucru pe care-l poate duce si singur la capat, ii raspund “il facem tu”, din acelasi considerent al constientizarii ideii ca doar a propune nu echivaleaza cu realizarea propunerii.
Va iubesc
Ma umplea de nervi ceea ce credeam ca este ipocrizie a artistilor care declara pe scena ca ma iubesc.”Va iubeesc!” Singurul pe care l-am crezut vreodata a fost Kempes de la Rezident X, ex Cargo, n-am vazut vreodata un artist mai fericit sa cante pentru spectatorii sai, garantat ma iubea cum il iubeam si eu, canta nu pentru a se auzi pe sine ci cu pasiune sincera, cu dragoste pentru publicul sau.

Si totusi, acum cred pe oricare spune ca-si iubeste publicul: acesta ii da lui concretete, exista doar daca vrea publicul sa existe si-i este acestuia recunoscator pentru ca-l lase sa se dezvolte, ca nu-l inabusa. Nu voi fi niciodata o artista scrisului, nu una asa mare cum mi-ar fi placut, dar va iubesc pentru ca ma cititi, pentru ca reveniti si reactionati la ce scriu. Ma onorati.
O carte valoroasa
Viitorii nostri nasi sunt crestini practicanti. Biblioteca lor cuprinde doar carti de spiritualitate, teologie si cultura religioasa. M-au cinstit ieri cu un titlu deosebit intr-o editie de lux, foarte scumpa pentru bugetul nostru si al lor: “Terapeutica bolilor spirituale”. Voi descoperi despre patologia agresivitatii, a libertatii, a memoriei, a imaginatiei, a simturilor si functiunilor trupesti. Voi intelege manifestarile si felul in care se produc bolile spirituale. Ma voi bucura nu doar de o lectura filozofica, spirituala, cat si de exersarea dictiei pronuntand cuvinte specifice genului, poetice si grele in aceeasi masura, o provocare foarte draga mie. Patimile sunt bolile spirituale: filautia este iubirea de sine, gastrimarghia este lacomia de mancare, arghirofilia este lacomia de bani, pleonexia este patima legata de bani, zgarcenia, lacomia,  chenodoxia este vanitatea, slava dersarta iar akedia este starea de lene si plictis, lipsa de grija, somnolenta care i
ngreuneaza trupul si sufletul. Cartea prezinta remediile necesare unui crestin ortodox: “Si acum Hristos lucreaza ca doctor al oamenilor”. Voi citi asadar o carte de psiho-terapie biblico-patristica. Ceea ca va doresc si voua. O zi perfecta.