Influenta problemelor de piele in viata noastra

Persoanele cu probleme ale pielii prezinta un risc ridicat de a dezvolta probleme psihologice care pot persista chiar si dupa ce afectiunea dispare, iar conversia dintre stres si probleme de piele este valabila in ambele sensuri. La fel cum semnalele stresului psihologic si emotional pot duce la tulburari ale pielii, tulburarile cutanate conduc adesea la stres psihologic. In acelasi timp, la fel ca stresul sau depresia, ii pot adesea face pe oameni sa se simta tristi, anxiosi, iritabili si antisociali. Cand o persoana are de a face atat cu problemele de piele cat si cu stari de stres sau depresie, sentimentele emotionale negative care pot insoti ambele conditii adesea acapareaza viata respectivei persoane.

Cauzele aparitie psoriazisului

Psoriazisul este o afectiune inflamatorie comuna, cronica, recurenta a pielii, caracterizata prin plachete circumscrise, eritematoase si uscate, de diferite dimensiuni. Incidenta bolii este de 1-2% din populatia generala. Cauzele aparitiei psoriazisului se afla la nivelul sistemului imunitar, atunci cand corpul nu elimina celulele moarte ale pielii, ca in cazul persoanelor sanatoase. In schimb, straturile de celule se acumuleaza pe suprafata pielii, formand placile distinctive care duc la o leziune psoriazica.

Desi factorii genetici ai unei persoane sunt responsabili pentru controlul modului in care actioneaza si functioneaza celulele, cercetatorii nu sunt inca siguri ce anume sau de ce este declansata aceasta eroare la nivelul celulelor si a sistemului imunitar. In timp ce un istoric familial unde este prezent psoriazisul nu poate fi ignorat, factorii genetici reprezinta doar una dintre cauzele aparitiei psoriazisului. In doar o treime din cazurile de psoriazis exista un istoric al existentei bolii in familie, si asta pentru ca, daca un parinte are psoriazis, un copil are 10% sanse sa mosteneasca boala. In cazuri de gemeni identici, daca unul dintre copii are psoriazis, exista o probabilitate de 70% ca si celalalt copil sa dezvolte afectiunea.

Relatia dintre stres si psoriazis

Stresul actioneaza ca un catalizator pentru debutul si exacerbarea psoriazisului. Cei care sufera de aceasta afectiune tind sa observe o fluctuatie in ceea ce priveste evolutia ei, putand fi identificate nivele diferite de severitate pe tot parcursul vietii, progresul bolii fiind deseori caracterizat de episoade spontane si de remisiune. Rezultatele testelor efectuate de oamenii de stiinta au confirmat faptul ca desi stresul perceput nu are legatura cu gradul de severitate a psoriazisului, acesta este asociat cu o crestere a impactului simptomelor asupra vietii cotidiene si a bunastarii.

Astfel se poate spune ca o persoana care sufera de psoriazis are mai multe sanse sa fie stresata si sa sufere de anxietate ca urmare a simptomelor bolii, iar stresul cauzat de aceste simptome sa se manifeste intr-o inrautatire mai mult la nivel mintal a bolii decat la nivel fizic. Stresul se afla in stransa legatura cu stigma care vine impreuna cu aceasta boala deoarece, pentru multi, traiul cu psoriazis ii poate face constienti de sine si rusinati fata de lumea exterioara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *