Iata tot ce trebuie sa stii despre fotografia de nunta

Ce este un fotograf de nunta?

Totul a inceput in anul in 1826 cand Joseph Nicephore Niepce a deschis aceasta ramura numita fotografie de nunta. Acesta a fotografiat cateva portrete la nunta dintre Regina Victoria cu Printul Albert. Din secolul XIX acest lucru s-a accentuat insa datorita echipamentului greu de transportat din acea perioada si in special a luminilor, majoritatea au pozat in studiourile fotografilor din acea vreme. Fotografia de nunta tip color a aparut la inceputul secolului 20, dar costurile erau ridicate pentru fiecare om de rand. Dupa anii 1970 – aparatele foto au devenit din ce in mai tehnologizate, avand un un autofocus iar flashurile erau mai usoare – drept urmare echipamentele erau mai usor de transportat.

In ziua de astazi, la tehnologia pe care o dispune un fotograf profesionist de nunta, el trebuie sa fie prezent de-a lungul intregii zile. Inca de la pregatirile mirilor, biserica si bineinteles – receptia oaspetilor.

Mereu va vom recomanda ca in ziua nuntii sa nu programati si cununia civila. O zi incarcata va va obosi si veti fi epuizati in momentul receptiei. Aceste momente vor conta foarte mult.

Desfasurarea unei zile vazute prin ochii unui fotograf de nunta

Tipurile de nunti difera de la un cuplu la altu. Unii prefera nuntile de zi, altii prefera sa se distreze pana in urmatoarea dimineata. Nuntile de zi in mare parte se opresc pe undeva pe la miezul noptii, dar al doilea tip de nunta… cred ca nu trebuie sa intru in detalii.

Ca si fotograf de nunti toata atentia se va axa catre miri si in prima parte a zilei, bineinteles a pregatirii acestora. Machiajul si pregatirea miresei este un lucru foarte imporant pentru fotograf profesionist. Cateva fotografii in amorsa, cateva fotografii tip detaliu in momentul pregatirii sale… mereu cateva fotografii ce contin compozitii fotografice cu rochia si verighete. Sa nu uitam si cateva detalii despre mire – acesta este ajutat de catre cavalerii de onoare in pregatiri. La fiecare dintre miri, eu personal, mereu aleg cateva portrete inainte de intalnirea lor. Un lucru foarte important din punctul meu de vedere ar fi intalnirea dintre cei doi. Preferabil ar fi sa stabilim un plan comun – pana una alta cei doi miri sunt plini de emotie. Un lucru ce ar putea fi surprins de fotograf – as putea zice un detaliu important.

Urmeaza partea de biserica. Personal, eu incerc sa fotografiez cat mai mult posibil in lumina ambientala. Nu imi place sa abuzez de flashul de pe aparat si mai ales in biserica – el va fi mereu setat pe minimul capacitatii sale. Aparatele din ziua de azi sunt destul lentilei de a transmite catre senzor informatiile la de avansate tehnologic astfel incat pot fotografia fara multa granulatie. Standardul in calitatea fotografie fiind determinat de iso si citirea informatiei ce ajunge la senzor prin lentile.

Sa nu uitam de preotul biserici. Fiecare preot are politica sa. Incepand de la acei preoti ce te invita sa faca fotografii si te lasa sa iti faci treaba pana la acela care este foarte strict cu unde calci. Asa ca vom fi stricti in ceea ce priveste politicii acelei biserici.

In functie de cuplu urmeaza o pauza sau sesiunea foto. Ca si fotograf de nunta recomand minim doua ore din acea zi pentru sesiunea foto sau stabilirea sesiunii foto intr-o alta zi. Inca un aspect important este ca sesiunea foto sa se desfasoare doar cu miri – mai multe persoane in preajma lor va face ca mirii sa nu se simta in largul lor.

Ultima parte a nuntii se va desfasura la restaurant – unde oaspetii mirilor vor sosi rand pe rand penru petrecerea organizata in cinstea lor. In partea de restaurant, un fotograf trebuie sa surprinda cat mai bine atmosfera. Primul moment va fi dansul mirilor – emotiile se vor ridica la cote maxime avand in vedere ca toti invitatii vor sta cu ochii pe miri. Dupa acest moment foarte emotionat va urma invitatia mirilor la dans pentru toti oaspetii. Din ce in ce mai putine cupluri mai folosesc furatul miresei, insa acesta este iar un moment foarte comic pentru multi dintre invitati. Iar pana la tort, avem petrecerea cu diferite momente pe care mirii le pregatesc din timp.

V-am scris in mare despre o nunta din ochii unui fotograf. Fiecare cuplu isi programeaza ziua precum isi doreste insa sfatul multora este de a ramane cat mai lejeri, mai relaxati si de ce nu, mai apropiati unu de altu. Totul trebuie sa fie despre ei si nu despre invitati, oaspeti, parinti samd. De aceea de fiecare data cand ma intalnesc cu un cuplu recomand ca cei doi sa fie mereu cei mai apropiati. Sa nu se sfiasca in a isi arata sentimentele unu celuilalt – pentru ca pana una alta nu putem regiza momentele iubirii iar din punctul meu de vedere… ce ar fi un fotograf de nunta profesionist fara un cuplu ce isi arata sentimentele unu fata de celalt? Pana atunci nu va doresc decat succes in alegerea partenerului si a tuturor lucrurilor pana la fotograf. Casa de piatra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *